30 Eylül 2015 Çarşamba

Meraklısına Vintage Haute Couture Kıyafetler

Sevgili biricik web sitem Binkelam ve bloglarım için sıklıkla galerili yazılar yazıyorum, bunun için de farklı markalar ve siteler bulmaya çalışıyorum. Adsense reklamlarından buluyorum bazen, 1stdibs sitesini bu bloğun tepesinde gördüm de öyle dikkatimi çekti mesela. Burada farklı dönemlere ait kıyafetler, eşyalar, mobilyalar, mücevherler, dekoratif aksesuarlar bulabilirsiniz; ben şimdi vintage haute couture kıyafetler hakkında yazıcam. En üstte gördüğünüz ekose desenli, yakası ve kol ağızları kürk detaylı etek ceket takım 1970'lerde üretilmiş bir Chanel ürünü, fiyatı da 7.500 Dolar. Aşağıda göreceğiniz 4 parçalı orijinal kıyafet ise 1990'lardan bir Emanuel Ungaro tasarımı. El boyaması ipek ve kadife kumaşlardan dikilmiş, üstüne bronz rengi boncuklar işlenmiş olan bu kıyafete sahip olmak için 4.200 Dolar ödemek gerekiyor. Kıyafetin içindeki bluzun omuzdan bağcıklı askıları var.




50'li yıllarda moda nasıldı, bilmek ister misiniz? İşte bir örnek geliyor; o dönemlerde Pierre Balmain tarafından tasarlanmış halter yakalı, beli vurgulayan bir dantel elbise ve kürk yakalı, bolero tarzı bir ceket. Krem rengi astar üzerine siyah dantel kumaş geçirilerek hazırlanmış olan bu kıyafetin fiyatı 18.000 Dolar. Elbisenin arkası fermuarlı, ayrıca üst yarısının iç kısmında herhalde vücudu sarması ve bele iyice oturması için koyulmuş, çıtçıtlarla kapanan korse gibi bir şey var.




Satış fiyatı 600 Dolar olan bu fuşya rengi kokteyl elbisesi 1960'larda Sorella Fontana tarafından tasarlanmış. Arkadan dar kesim, fermuarlı, kolsuz bir elbise görünümünde olan bu modelin ön kısmına bir sürü boncuk dikilmiş ama böyle tek tek değil, dökümlü-saçaklı bir şekilde.



Şimdi de Christian Dior tarafından 1954 sonbahar kış sezonu için tasarlanmış siyah ipek-tafta bir elbise geliyor; üst kısmı yer yer transparan olan straplez bir elbise ve ceketi, daha doğrusu. Ceketle beraber ortaya yakası tam V değil ama V'yi andıran, üst kısmının bir yanı düğmeli ve beli de aynı yandan fiyonklu, pileli kabarık etekleri olan bir vintage elbise çıkıyor. Elbise Dior H-Line koleksiyonundan; bu Dior'un zamanında ciddi bir çıkış yapmasını sağlayan popüler bir koleksiyonu imiş. Fiyatı 23.155,92 Dolar.




1stdibs'den seçtiğim vintage haute couture kıyafetler arasındaki turumuza Thea Porter tarafından hazırlanmış ipek kumaştan bir patchwork etek ile devam edelim. 1970'ler modasına uygun biçimde tasarlanmış olan bu uçları asimetrik kesimli eteğin fiyatı 1.400 Dolar.


Siyah yünden şeritlerle karelere bölünmüş olan bu çikolata kahverengisi kaban 1970'li yıllarda satışa sunulmuş bir Hubert de Givenchy tasarımı, fiyatı da 2.000 Dolar.


Tüvit kumaştan çok koyu gri tonunda 3 düğmeli bir ceket ve yılan derisi desenli bir etekten oluşan bu etekli takım 1.295 Dolara satılıyor. Ceketi 42, eteği 40 beden (İtalyan bedenine göre) olan bu takım Giorgio Armani ürünü bir 90'lar modası örneği:

1957'de Pierre Balmain tarafından tasarlanmış olan bu kalp yakalı haute couture abiye elbisenin satış fiyatı 22.500 Dolar. Üstündeki floral işlemeler muhteşem görünüyor, o nasıl bir işçiliktir öyle!



Satış fiyatı 5.895 Dolar olan bu Chanel takım fular yakalı, nude rengi bir ipek bluz ve nude-siyah renkli pötikare desenli, altın rengi logolu düğmeleri ve yine altın rengi bir zincir kemeri olan bir ceketten oluşuyor. 




Christian Lacroix tarafından Jean Patou haute couture için tasarlanmış olan bu kruvaze kesim ekose ceket 1980'lerde üretilmiş ve 2.200 Dolara satılıyor.

Fiyatı 500 Dolar olan bu pilili ve boncuklu haute couture elbise 1980'lerde Mary McFadden tarafından tasarlanmış. Yandan ve arkadan fermuarlı olan elbisenin ön ve arka kısmında renkli boncuklarla yapılmış desenli, geniş bir şerit bulunuyor.



1971'de Christian Dior tarafından tasarlanmış olan bu bordo rengi vintage set 3 parçadan oluşuyor: Kürk yakalı, arkadan yırtmaçlı kaban, etek ve süet kemer.





Vintage tarzı haute couture kıyafetler arasındaki gezintimize Oscar de la Renta tasarımı bir barok desenli etekli takım ile devam ediyoruz. 4.295 Dolara satılan bu takım kalem etek tarzında 2 etek (Biri etiketli, biri etiketsiz), yuvarlak yakalı, 5 düğmeli bir ceket ve askılı bir bluzdan oluşuyor.





Programıma Yves Saint Laurent tasarımı bir etekli takımla son veriyorum. Fiyatı 1.500 Dolar olan bu siyah-kahverengi balıksırtı desenli takım yakasına ve manşetlerine siyah kadife kumaş geçirilmiş ahşap düğmeli, 3 cepli bir ceket ve dar kesim etekten oluşuyor. 1980-2000 döneminin modasını yansıtan takımın ceketinin göğüs cebinde kahverengi ipekten bir de eşarp koyulmuş. Bu arada, 1stdibs'deki kıyafetlerden bir kısmının üretildikleri döneme ait orijinal etiketleri var. Örnek olsun diye bu kıyafetinkini yayınlıyorum.
































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder